فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 39 (بهار 1401)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 39 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • نادیا عباس رشید، سید محمد کاظم واعظ موسوی*، علی کاشی صفحات 1-24

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ابعاد مشارکت ورزشی نوجوانان 14 تا 17 ساله بر اساس نظریه انگیزش شایستگی بود. با توزیع پرسشنامه های بازخورد و تقویت، جهت گیری های انگیزشی، شایستگی ادراک شده، حالات هیجانی و انگیزش مشارکت ورزشی بین 813 نوجوان دختر و پسر داده ها جمع آوری شد. تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که جنسیت بر بازخورد و تقویت، شایستگی ادراک شده و انگیزش درونی و بیرونی اثربخش نمی باشد اما بر حالات هیجانی و جهت گیری هدفی اثربخش می باشد. میزان خی دو نشان داد که سابقه ورزشی والدین و تحصیلات پدر بر انگیزش مشارکت فرزندان اثربخش می باشد اما تحصیلات مادر و شغل والدین بر انگیزش مشارکت ورزشی اثربخش نمی باشد. تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد متغیرهای انگیزش درونی و بیرونی، بازخورد و انگیزش، تکلیف و نتیجه، حالات هیجانی، شایستگی ادراک شده و جنسیت به طور معناداری انگیزش مشارکت ورزشی را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: شایستگی ادراک شده، بازخورد و تقویت، انگیزش درونی و بیرونی، حالات هیجانی، جهت گیری هدفی
  • امیر دانا*، زین العابدین فلاح، صالح رفیعی صفحات 25-46

    هدف پژوهش بررسی تاثیر ثابت قدمی بر خودکارآمدی تمرینی و کارایی مشارکتی ورزشکاران نخبه بود.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ورزشکاران شهرستان گرگان دعوت شده به تیم های ملی بودند (286نفر). نمونه آماری برابر جامعه آماری بود، که درنهایت تعداد 228 پرسشنامه جمع آوری گردید. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های کارایی مشارکتی فلتز و لیرج (1998)، خودکارآمدی تمرینی بندورا (1997) و ثابت قدمی داک ورث و همکاران (2007) استفاده شد.داده های با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.نتایج نشان دادثابت قدمی بر کارایی مشارکتی و ثابت قدمی بر خودکارآمدی تمرینی ورزشکاران تاثیر مثبت معناداری دارد. بر اساس ضرایب رگرسیونی استانداره شده مشاهده شد که ضریب تاثیر ثابت قدمی بر کارایی مشارکتی 0/406 و خودکارآمدی تمرینی 0/483 بود.همچنین ثابت قدمی از طریق متغیر میانجی کارایی مشارکتی بر خودکارآمدی تمرینی ورزشکاران اثر مثبت معناداری دارد.لذا توجه به عامل ثابت قدمی به عنوان یکی از شاخص های موفقیت و بهبود وضعیت کارآمدی ورزشکاران از اهمیت زیادی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ثابت قدمی، خودکارآمدی تمرینی، کارایی مشارکتی، ورزشکاران
  • مهسا سلیمانی*، سید حجت زمانی، مهتا اسکندرنژاد صفحات 47-66

    تاثیرات مثبت ورزش بر عوامل فیزیولوژیکی بر کسی پوشیده نیست و یافته ها در زمینه تاثیر آن بر عوامل روان شناختی درحال گسترش است. اخیرا ورزش ایروبیک در بین زنان محبوبیت پیدا کرده است، لذا هدف پژوهش حاضر بررسی قابلیت پیش بینی زنان فعال (ایروبیک کار) و غیرفعال براساس متغیرهای شناختی (حافظه)، ادراکی (خود-ادراکی جسمانی) و توجهی (توجه فضایی) بود. جامعه آماری پژوهش زنان 50-19 ساله شهر تبریز بودند که از این بین 160 نفر در قالب دو گروه همگن فعال (ایروبیک کار) و غیرفعال بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. از آزمون های حافظه وکسلر، نرم افزار جهت دهی فضایی، فرم کوتاه پرسش نامه خودتوصیفی بدنی و روش آماری آزمون تحلیل تشخیص استفاده شد. نتایج نشان داد که همه متغیرهای حافظه ای، توجهی و برخی متغیرهای خودپنداره بدنی با درصدهای مختلف قابلیت پیش بینی زنان ایروبیک کار و غیرفعال را داشتند، بطوریکه خود-ادراکی های جسمانی بهترین پیش بینی کننده زنان ایروبیک کار و غیرفعال بودند. بنظر می رسد قابلیت ورزش ایروبیک در تاثیرگذاری بر متغیرهای خود-ادراکی جسمانی بیشتر از متغیرهای حافظه و توجه است.

    کلیدواژگان: ایروبیک، حافظه، جهت دهی فضایی، خودپنداره بدنی، زنان
  • اعظم حیدرزاده، فاطمه سادات حسینی*، اصغر توفیقی صفحات 69-94

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نوع تکلیف و خستگی بدنی بر توانایی تصویرسازی ذهنی ورزشکاران ماهر بود. سی ورزشکار ماهر به صورت تصادفی به دو گروه خستگی و کنترل تقسیم شدند. سنجش های پیش آزمون و پس آزمون شامل اجرای ذهنی تکالیف حرکتی به صورت بینایی درونی، بینایی بیرونی و حرکتی بود. گروه تجربی پروتکل تمرینی را برای خستگی (دویدن با شدت 70 درصد ضربان قلب بیشینه تا رسیدن به حد خستگی) اجرا کردند، درحالی که گروه کنترل فاقد هرگونه فعالیت بدنی و ذهنی بودند. نتایج نشان داد که یک وهله خستگی منجر به کاهش معنادار دقت تصویرسازی شد. در هر دو تکلیف، دقت تصویرسازی بینایی بیرونی، از بینایی درونی بیشتر بود و دقت تصویرسازی بینایی درونی از حرکتی بالاتر بود. همچنین، خستگی بر وضوح تصویرسازی ذهنی تکلیف کوتاه و بلند تاثیر معناداری ندارد. درنهایت، خستگی بر کنترل پذیری تصویرسازی ذهنی تکلیف کوتاه و بلند تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: خستگی بدنی، توانایی تصویرسازی، نوع تکلیف، سطح مهارت
  • مهسا شفاعت خسروشاهی، الهام عظیم زاده*، علیرضا فارسی صفحات 95-102

    هدف مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی تمرینات عملکردی و بازی ویدیویی فعال بر دوره بی پاسخی روانشناختی در زنان سالمند بود. به این منظور، 36 زن سالمند سالم با میانگین سنی 66 سال انتخاب شدند که در دو گروه تجربی و یک گروه کنترل جای گرفتند. گروه های تجربی به مدت شش هفته در مداخله مربوط به هر گروه شرکت کردند. گروه کنترل نیز در طول اجرای تحقیق، به فعالیت های عادی روزمره خود می پرداختند. از همه شرکت کنندگان قبل و بعد از انجام مداخله، آزمون های مربوط با استفاده از نرم افزار دوره ی بی پاسخی روانشناختی با فاصله ی زمانی کوتاه و طولانی بین دو محرک، به عنوان پیش و پس-آزمون و هم چنین بعد از گذشت دو ماه، آزمون پیگیری به عمل آمد. نتایج آزمون تحلیل واریانس مرکب نشان داد هر دو روش مداخله باعث بهبود معنا دار دوره بی پاسخی روانشناختی شدند که در فاصله زمانی کوتاه تفاوت معناداری بین دو روش مداخله وجود نداشت، اما در فاصله زمانی طولانی تفاوت به نفع گروه بازی ویدیویی فعال بود. در آزمون پیگیری در متغیر دوره بی پاسخی با فاصله زمانی کوتاه تفاوت معنا داری بین گروه ها وجود نداشت اما در متغیر دوره بی پاسخی با فاصله طولانی گروه بازی ویدیویی فعال افت معنا داری از خود نشان دادند، درحالی که تمرینات عملکردی افت معنا داری نداشت. لذا می توان نتیجه گیری کرد بازی ویدیویی فعال نسبت به تمرینات عملکردی سبب بهبود بهتر متغیر دوره بی پاسخی روانشناختی می شود ولی اثر تمرینات عملکردی ماندگارتر است.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، بازی ویدئویی فعال، دوره بی پاسخی روانشناختی، زمان واکنش، پیگیری
  • بهیه زارعی*، مظفر یکتایار، کوروش ویسی، مژگان خدامرادپور صفحات 113-134

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر طرد شدن از محیط های ورزشی از دیدگاه کارکنان اداره ورزش و جوانان غرب ایران بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در دو فاز کیفی شامل 16 نفر از اعضای هییت علمی و صاحب نظران بود که با روش گلوله برفی انتخاب شدند. در بخش کمی کارکنان ادارات ورزش و جوانان شهرهای کرمانشاه، ایلام، سنندج و همدان به عنوان نمونه انتخاب شدند. بعد از تدوین پرسشنامه، پرسشنامه ها به روش های مختلف از قبیل ارسال ایمیل، مراجعه حضوری، ارسال فاکس و غیره در اختیار نمونه آماری به تعداد 300 نفر قرار گرفت. تعداد 268 پرسشنامه به صورت کامل و بدون ایراد برای تجزیه وتحلیل در اختیار محقق قرار گرفت. نتایج تحلیل اکتشافی و تاییدی 11 عامل موثر در طردشدگی شامل انطباق پذیری، فرهنگ، قوانین و مقررات، فردی، استعداد و توانایی، رفتاری، نابرابری، ارتباطی، سرمایه روان شناختی، عملکرد و تعارض تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: طردشدگی، ورزش، مشارکت ورزشی، فرهنگ، جامعه
  • اسکندر طاهری، لیلا جمشیدیان*، احمد ترکفر، مهرزاد مقدسی صفحات 135-154

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر میزان مشارکت در فعالیت های اوقات فراغتی مبتنی بر ورزش بر توانمندی اجتماعی و رشد اجتماعی دبیران مدارس طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و از روش علی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دبیران مدارس استان بوشهر تشکیل داد که تعداد دقیق و جامع ای از آنان دردسترس نبود. لذا بر اساس فرمول حجم نمونه کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. پس از پخش و جمع آوری پرسشنامه های پژوهش تعداد 321 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر به خوشه ای تصادفی و با توجه به مناطق جغرافیایی استان بوشهر بود. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر شامل سه پرسشنامه وضعیت اوقات فراغتی مبتنی بر ورزش کریمیان و همکاران (1392)، توانمندی اجتماعی مرل و همکاران (2011) و رشد اجتماعی الیس و ایتزمن (1990) بود. روش آماری مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل روش معادلات ساختاری بود. نتایج نشان داد که مشارکت در فعالیت های اوقات فراغتی مبتنی بر ورزش بر توانمندی اجتماعی تاثیری معنادار به میزان 498/0 دارد. نتایج نشان داد که مشارکت در فعالیت های اوقات فراغتی مبتنی بر ورزش بر رشد اجتماعی تاثیری معنادار به میزان 527/0 دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت ورزشی، اوقات فراغت، توانمندی اجتماعی، رشد اجتماعی
  • علی علیزاده*، العابدین کابالیوف صفحات 155-172

    وجود ابزار و امکانات برای ورزش کردن کافی نیست، بلکه نیاز مبرم به خلق روش های طراحی نوین برای موثرتر و جذاب تر ساختن مراکز ورزشی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در طراحی امکان ورزشی علاوه بر جنبه های فنی باید به جنبه های زیبایی شناختی نیز توجه نمود؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر مطالعه نقش ابعاد زیبایی شناختی در اماکن ورزشی بر جذب افراد به ورزش در شهروندان تاجیک بود. بدین منظور بعد از جمع آوری مبانی نظری و مصاحبه به صاحب نظران در زمینه های مدیریت اماکن ورزشی و روان شناسی ورزش، آیتم های هدف شناسایی و در غالب پرسشنامه در اختیار 350 شهروند پایتخت تاجیکستان قرار داده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مرتبه دوم نشان داد که فرم، نور، فضای، هارمونی، رنگ اماکن ورزشی به ترتیب مهم ترین ابعاد زیبایی شناختی اماکن ورزشی در جذب شهروندان تاجیکستانی به ورزش هستند.

    کلیدواژگان: اماکن ورزشی، زیبایی شناختی، هارمونی، مشارکت در ورزش
  • شهزاد طهماسبی بروجنی*، محمدرضا کردی، فرشاد امامی، مهدی بیاتی، مصطفی زارعی صفحات 173-194

    هدف از مطالعه حاضر، توصیف نیمرخ مقیاس آمادگی بدنی ادراک شده بین دانشجویان ایران بود. بدین منظور 13278 نفر (5153 مرد و 8125 زن) با میانگین سنی 01/5 ± 51/21 در 3 گروه سنی (زیر 20 سال، 29-20 و بالای 30 سال) در این پژوهش شرکت کردند و مقیاس آمادگی بدنی ادراک شده را تکمیل کردند. نتایج نشان داد میانگین کلی آمادگی بدنی ادراک شده در گروه سنی زیر 20 سال 89/4 ± 82/32، در 29-20 سال 84/4 ± 92/32 و در گروه سنی بالای 30 سال؛ 14/5 ± 88/32 بود. بدون در نظر گرفتن سن، چارک 25، 50 و 75 به ترتیب نمرات 30، 33 و 36 بودند. بنابراین با توجه به نتایج حاضر می توان به شناسایی افراد در ادراک آمادگی بدنی پرداخت و در صورت لزوم، اقداماتی را برای آن دسته از افرادی که از ادراک آمادگی بدنی پایین برخوردارند، انجام داد.

    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، تصویر بدنی، خودپنداره بدنی، هنجاریابی
  • امیرحمزه سبزی*، فرشته گل زاده، اکبر آقازاده، الهه حیدریان بایی صفحات 195-218

    هدف این پژوهش تبیین الگوی ارتباطی فرهنگ اخلاق سازمانی با اخلاق حرفه ای در مربیان ورزشی بود. 185 مربی از رشته های ورزشی مختلف با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه فرهنگ اخلاق سازمانی و پرسشنامه اخلاق حرفه ای مربیان ورزشی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. مطابق نتایج تحلیل رگرسیون، به ترتیب احترام به ارزش ها و هنجارها، فلسفه مربیگری، روابط انسانی، علاقه مندی به حرفه، استفاده از خرد جمعی و قانون مداری توسط ابعاد فرهنگ اخلاق سازمانی تبیین شدند. ابعاد فرهنگ اخلاق سازمانی درمجموع 9/11 درصد از تغییرات سطح کلی اخلاق حرفه ای در مربیان ورزشی را تبیین نمود. با این توجه در مسیر بهبود اخلاق حرفه ای می بایستی به فرهنگ اخلاق سازمانی توجه جدی نمود.

    کلیدواژگان: اخلاق، محیط فرهنگی، اخلاق حرفه ای، هنجارها
  • طیبه مرادی پور، رضا نیک بخش*، ابالفضل فراهانی، علی محمد صفانیا صفحات 219-242

    هدف پژوهش حاضر آزمون مدل اشتیاق هواداران ورزشی لیگ برتر بسکتبال بانوان ایران بود. پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری بود و از لحاظ هدف نیز کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش را هواداران لیگ برتر بسکتبال بانوان ایران تشکیل دادند که به دلیل نامشخص بودن تعداد هواداران، براساس جدول مورگان حجم نمونه آماری 384 نفر و به صورت افراد در دسترس انتخاب شد. در این مطالعه از پرسش نامه های اشتیاق هواداران، قصد مراجعه و قصد خرید یوشیدا و همکاران (2014)، هویت یابی با تیم و بروز احساسات ترایل و همکاران(2005)، عواطف مثبت مازودیر و همکاران (2011)، استفاده شد. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که عواطف مثبت بر مدیریت مشارکت، رفتارهای مطلوب اجتماعی و تحمل عملکرد در هواداران ورزشی، هویت یابی با تیم بر مدیریت مشارکت، رفتارهای مطلوب اجتماعی و تحمل عملکرد هواداران ورزشی و نشان دادن احساسات بر مدیریت مشارکت، رفتارهای مطلوب اجتماعی و تحمل عملکرد و مدیریت مشارکت و رفتارهای مطلوب اجتماعی و تحمل عملکرد بر قصد خرید تاثیر معنادار داشتند و مدیریت مشارکت بر قصد مراجعه منفی و تاثیر رفتارهای مطلوب اجتماعی بر قصد مراجعه مثبت معنادار بود. با توجه به نتایج می توان پی برد عواملی نظیر درگیر کردن عواطف، مدیریت مشارکت و همسو شدن هویت طرفداران و تیم محبوبشان نقش چشم گیری در اشتیاق هواداران و همچنین تداوم این روند دارد.

    کلیدواژگان: تماشاچیان، وفاداری، بسکتبال، لیگ برتر
  • سوسن رسولی، جعفر برقی مقدم*، محمدرحیم نجف زاده، حمید جنانی صفحات 243-268

    هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی تصمیم گیری اخلاقی دبیران تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی با تکیه بر ارزش های اجتماعی بود. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی-تحلیلی به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دبیران تخصصی تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی بود و نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان 384 نفر و به روش خوشه ای-تصادفی انتخاب شد. بر اساس اهداف از پرسشنامه تصمیم گیری اخلاقی و پرسشنامه ارزش های اجتماعی جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. نتایج نشان داد ارزش های اجتماعی و مولفه های آن بر تصمیم گیری اخلاقی دبیران تربیت بدنی تاثیر مثبت و معناداری دارد. علیرغم عوامل متعددی که بر تصمیم گیری اخلاقی تاثیر می گذارند، متغیرهای مسیولیت پذیری، عدالت و انصاف و همدردی با دیگران از مسیر اخلاق حرفه ای می گذرند و هر چه دبیران تربیت بدنی حساسیت بیشتر و بهتر به اخلاق حرفه ای داشته باشند، بهتر می توانند تصمیم های اخلاقی بگیرند.

    کلیدواژگان: اخلاق، تصمیم گیری، ارزش های اجتماعی
  • الهه سیاوشی، علی حیرانی*، احسان زارعیان صفحات 269-286

    هدف از تحقیق حاضر بررسی اشتغال حافظه کاری در شرایط شناختی متفاوت تمرینات دوتایی مشارکتی بر یادگیری مهارت فورهند تنیس روی میز دختران نوجوان بود. شرکت کنندگان تعداد 24 دختر مقطع متوسطه اول از مدارس دخترانه شهرستان نهاوند به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه بار شناختی کم و بار شناختی بالا قرار گرفتند. هر دو گروه به مدت پنج جلسه تمرینات دوتایی مشارکتی را با سطح درگیری شناختی مربوط به خود انجام دادند که هر جلسه شامل 20 ست 3 دقیقه ای با زمان استراحت 1 دقیقه ای بین ست ها بود. عملکرد فورهند تنیس روی میز در مراحل پیش آزمون، پس آزمون، یادداری و انتقال سنجیده شد. نتایج نشان داد هردو گروه بار شناختی کم و بالا پیشرفت معناداری از پیش آزمون تا انتقال نشان دادند؛ همچنین گروه بار شناختی بالا در مراحل پس آزمون، یادداری و انتقال نسبت به گروه بار شناختی کم عملکرد بهتری داشت. بنابراین بار شناختی بالا در هنگام تمرینات دوتایی مشارکتی یادگیری مهارت فورهند تنیس روی میز را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: درگیری شناختی، تمرینات دونفره، تنیس روی میز، یادگیری، نوجوانان
  • سیده فریبا حسینی قوام آباد علیا، سید احسان امیرحسینی*، ولی نوذری صفحات 287-312

    هدف پژوهش،تدوین الگوی عوامل فردی - روانی و فرهنگی موثر بر جانشین پروری در معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی است و با روش آمیخته کمی و کیفی و در چارچوب مطالعات توصیفی-پیمایشی انجام شد. جامعه آماری 15 نفر از خبرگان و در بخش کمی، کلیه مدیران و کارشناسان تربیت بدنی و سلامت معاونت تربیت بدنی سلامت وزارت آموزش و پرورش و ادارات کل تابعه بودند که بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با فرمول کوکران، تعداد 400 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته که با روش دلفی حاصل و شامل 27 عامل موثر بر توسعه جانشین پروری بود که روایی آن با 10 نفر از خبرگان و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد (93/0= α). تحلیل داده ها به روش دلفی و تحلیل مسیر رگرسیون و برای معناداری از رویه بوت استراپ و برای مشخص کردن میزان اثر از ضرایب مسیر استفاده شد. برای سنجش روایی با نرم افزار پی.ال.اس از روش همگرایی و افتراقی استفاده شد.براساس یافته ها و نظرات خبرگان، الگوی احصا شده نظام مدیریت جانشین پروری شامل پنج آیتم فرهنگ سازی سیستمی، بسترسازی، عوامل فردی- روانی، عوامل سازمانی، عوامل فرآیندی و 27 زیر شاخص است.می توان گفت که بستر سازی فرهنگی، استقرار نظام مدیریت استعداد و تحکیم شایسته سالاری در چارچوب آموزش و توسعه مهارت ها و به کارگیری نظام ارزیابی عملکرد به توسعه جانشین پروری کمک فراوانی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تربیت بدنی، جانشین پروری، وزارت آموزش و پرورش
  • سعید آریاپوران*، سید ولی الله موسوی صفحات 313-336

    کوید-19 موجب مشکلات روان شناختی در ورزشکاران شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان شیوع اضطراب کرونا و نقش ذهن آگاهی ورزشی و استحکام روانی در پیش بینی آن در ورزشکاران رشته بدنسازی بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کل ورزشکاران رشته بدنسازی در ملایر تشکیل دادند که از میان آنان 267 ورزشکار به صورت دردسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب بیماری کرونا، ذهن آگاهی ورزشی و استحکام روانی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری با روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که 82/40 درصد ورزشکاران رشته بدنسازی دارای اضطراب متوسط تا شدید نسبت به بیماری کرونا بودند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که ذهن آگاهی ورزشی (بازیابی تمرکز) و استحکام روانی (کنترل و چالش) در پیش بینی اضطراب کرونا نقش معنادار داشتند. براساس نتایج، توجه روان شناسان ورزشی به مشکلات روان شناختی به ویژه اضطراب بیماری کرونا در ورزشکاران رشته بدنسازی در دوره کووید-19 لازم است تا بتوانند برنامه ریزی های لازم در جهت آموزش های روان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی ورزشی و استحکام روانی را برای کاهش اضطراب بیماری کرونا فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: استحکام روانی، اضطراب بیماری کرونا، بدنسازی، ذهن آگاهی ورزشی
  • اعظم فتحی زادان*، نازلی ایلچی زاده صفحات 337-354

    هدف از این پژوهش بررسی مشابهت و یا تفاوت مکانیسم های زیربنایی تمرین جسمانی و ذهنی بود. به این منظور 60 نفر در این پژوهش شرکت کردند که به صورت تصادفی به سه گروه تمرین جسمانی، تمرین جسمانی و تصویرسازی بخش بخش و تمرین جسمانی و تصویرسازی کل تقسیم شدند. تکلیف هدف در این پژوهش یک برنامه ژیمناستیک بود. این گونه استدلال شد که اگر تمرین جسمانی و تصویرسازی مکانیسم های مشابهی داشته باشند باید تمرین ذهنی بخش بخش نسبت به تمرین ذهنی کل منجر به یادگیری بهتری برای این تکلیف گردد. بر اساس گروه بندی ذکرشده شرکت کنندگان به مدت دو روز (هرروز 40 کوشش) به تمرین پرداختند. 72 ساعت بعد آزمون یادداری انجام شد. نتایج نشان داد که تمرین ذهنی بخش بخش نسبت به تمرین ذهنی کل اثربخشی بیشتری برای یادگیری این تکلیف دارد و عملکرد گروه تصویرسازی کل نسبت به تمرین جسمانی محض ضعیف تر بود. این نتایج نشان دهنده مشابه بودن مکانیسم های زیربنایی تمرین جسمانی و ذهنی می باشند.

    کلیدواژگان: تمرین جسمانی، تمرین ذهنی، ژیمناستیک
|
  • Nadia Abasrashid, Mohammad Vaezmousavi *, Ali Kashi Pages 1-24

    The purpose of this study was to investigate the main dimensions of participating in sport in girls and boys aged 14 to 17 years from eighteen high schools at three, five, six, seven and thirteen Tehran educational zones. After distributing questionnaires which contain: feedback and reinforcement, motivational orientation, perceived competence scale, sport emotion and sport motivation among 813 adolescents who studied in high school degree in Tehran, data were collected for analysis. MANOVA test showed the gender was not effective in feedback and reinforcement, perceived competence and internal and external motivation while it was effective in emotional states and goal orientation. Chi-square test revealed that parents' sport experience and education were effective in motivation, while mother's education and parental occupation did not affect sport participation among adolescents. Multivariate regression revealed that internal and external motivation, feedback and reinforcement, goal orientation, emotional states, perceived competence and gender predicted sport participation motivation.

    Keywords: Competence Motivation, Feedback, Reinforcement, sport emotion, Task, Ego Orientation
  • Amir Dana*, Zynalabedin Fallah Pages 25-46

    the purpose of the present the study was to investigate the effect of grit steps on exercise self-efficacy and participatory performance in elite athletes.The statistical sample was equal to the statistical population that finally, 228 questionnaires were collected.To collect data,the following questionnaires were used: participatory performance (Felts and Lirg,1998), exercise self-efficacy (Bandura,1997) and grit steps (Duckworth,2007).The data were analyzed using the Pearson correlation test and the structural equation modeling method.The results showed that grit steps have a significant positive effect on participatory performance and exercise self-efficacy.Regard to the standardized regression coefficients, it was observed that the grit steps effect coefficients on participatory performance and exercise self-efficacy was 0.406 and 0.483,respectively.In addition,grit steps have a significant and positive effect on the exercise self-efficacy of athletes through the mediator variable of participatory performance.Therefore,considering the grit steps factor is very important as one of the indices in success and improving the athletic performance

    Keywords: Grit steps, Exercise Self-efficacy, Participatory Performance, Athletes
  • Mahsa Soleimani *, Seyyed Hojjat Zamani, Mahta Eskandarnejad Pages 47-66

    Positive effects of doing exercise on physiological factors is evident, and findings of cognitive and psychological effects of exercise are expanding. Nowadays, aerobics has become very popular among females. The present study aimed to investigate predictability of aerobics trainers and inactive females via cognitive, perceptual, and attentional variables. To this end, 160 females of Tabriz (19-50 years old) were selected through a random cluster sampling technique. The Wechsler Memory Scale (WMS), spatial cueing test, and short form of Physical Self-Descriptive Questionnaire were used to measure variables and discriminant analysis used for data analyzing. The results showed that all the memory, attention and some of the physical self-perceived features could predict aerobics trainers and inactive females with different percentages; the physical self-perceived variable was the best predictor of aerobics trainers and inactive females. It seems that the effects of exercise on physical self-perception factors is more than cognitive and attention factors.

    Keywords: aerobic, Memory, spatial cueing, physical self-perception, Women
  • Azam Heidarzadeh, Fatemeh Sadat Hosseini *, Asghar Tofighi Pages 69-94

    The purpose of this study was to investigate the effect of one type physical fatigue on the mental imagery ability in skill athletes with emphasis on duration of movement. Thirty skilled athletes were randomly assigned into two groups of fatigue and control. Pre-test and post-test measures included internal vision external and motor vision. The experimental group performed the exercise protocol for fatigue (running at 70% of maximum heart-rate until fatigue), while the control group did not do any physical activity. The results revealed that one-part fatigue significantly reduced the accuracy of imaging. In both tasks, the accuracy of external visual imagery was higher than that of the internal visual imagery, and the accuracy of internal visual imagery was higher than that of the motion. Also, fatigue did not have a significant effect on clarity of short and long task mental imagery. Finally, fatigue had no significant effect on controllability of short and long task mental imagery.

    Keywords: Body Fatigue, Ability of Mental Imagery, Level of Skill
  • Mahsa Shafaat Khosrowshahi, Elham Azimzadeh *, Alireza Farsi Pages 95-102

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of functional training and active video games on psychological refractory period (PRP in elderly women. For this purpose, 36 healthy elderly women (M=66 years) were selected randomly and assigned into two experimental (functional training and active video game) groups and one control group. The experimental groups participated in an intervention for six weeks. PRP was assessed by the PRP Software before and after the interventions. The tests again were carried out two months after the post test, as a follow-up test.Repeated measure showed that both interventions significantly improved the psychological refractory period with both short and long stimulus onset asynchronies. It was a significant difference between the two methods in (SOA = 1000) in favor of the video game intervention. However, there was no significant difference between the groups in the follow-up test in this variable with short SOA, but in long SOA the active video game group showed a significant decrease. It can be concluded that active video games can improve the psychological refractory period more than functional training.

    Keywords: Functional Training, active video game, Balance, psychological refractory period, Follow Up
  • Behih Zarei *, Mozafar Yektayar, Korosh Veisi, Mozhgan Khodamoradpoor Pages 113-134

    This study was conducted to identify the factors influencing exclusion from sports environments from perspective of the staff of Sports and Youth Administration in Western Iran. Statistical population of the present study in qualitative phase included 16 faculty members and experts selected by snowball sampling method. In quantitative phase, the staff of sports and youth administrations in cities of Kermanshah, Ilam, Sanandaj, and Hamedan was selected as the study sample. After compiling the questionnaire, it was distributed among 300 people in various ways, such as sending e-mail, face-to-face referral, faxing, etc. A total of 268 questionnaires were provided to the researcher for analysis without any problems. The results of exploratory and confirmatory analysis showed that there are 11 factors influencing exclusion from sports environments including adaptability, culture, rules and regulations, individual-related factors, talent and ability, behavioral-related factors, inequality, communication, psychological capital, performance, and conflict.

    Keywords: rejection, Sport, Sports Participation, Culture, Society
  • Eskandar Taheri, Lila Jamshidain *, Ahmad Torkfar, Mehrzad Moghadasi Pages 135-154

    The present study was designed and conducted to investigate the effect of participation in sports-based leisure activities on social empowerment and social development of school teachers. The method of the present study was descriptive-analytical and was a causal method based on structural equation modeling. The statistical population of the study consisted of all school teachers in Bushehr province, but an accurate and comprehensive number of them was not available. Therefore, based on the Cochran sample size formula, 384 people were identified as the research sample. After distributing and collecting research questionnaires, 321 questionnaires were analyzed. The sampling method in the present study was random clusters according to the geographical areas of Bushehr province. Data collection tools in the present study included three questionnaires of leisure status based on sports Karimian et al. (2013), social empowerment of Merle et al. (2011) and social development of Ellis and Itzman (1990). The statistical method used in the present study included the structural equation method. The results showed that participation in sports-based leisure activities has a significant effect on social empowerment of 0.498. The results showed that participation in sports-based leisure activities has a significant effect on social development of 0.527.

    Keywords: Sport Participation, leisure, Social Empowerment, Social development
  • Ali Alizadeh *, Zynalabedin Cobuliev Pages 155-172

    Although, facilities are not enough to exercise, but there is an urgent need to create new design methods in order to make sports centers more effective and attractive. In designing sports facilities, aesthetic aspects should also be considered in addition to technical aspects. Therefore, the present study was conducted to study the role of aesthetic dimensions in sports places in attracting people to sports in Tajik citizens. For this purpose, after gathering theoretical foundations and interviewing the experts in the fields of sport places management and sports psychology, target items were identified, were compiled in the form of a questionnaire, and were distributed among 350 Tajik citizens. The results of the second-order exploratory and confirmatory factor analysis showed that form, light, space, harmony, and color of sport places are the most important aesthetic dimensions of sport places in attracting Tajik citizens to sports, respectively.

    Keywords: Sport places, aesthetics, harmony, Participation in Sports
  • Shahzad Tahmasebi Boroujeni *, Mohammad Reza Kordi, Farshad Emami, Mahdi Bayati, Mostafa Zarei Pages 173-194

    The aim of this study was to describe the profile of the Perceived Physical Fitness Scale among Iranian students. For this purpose, 13278 people (5153 men and 8125 women) with a mean age of 21.51 ± 5.01 in 3 age groups (under 20 years, 20-29 and over 30 years) participated in this study and completed the Perceived Physical Fitness Scale. The results showed that the overall mean of Perceived Physical Fitness in the age group of <20 years was 32.82 ± 4.89, in 20-29 years was 32.92 ± 4.84, and in the age group over 30 years was 32.88 ± 5.14 . Regardless of age, the 25, 50, and 75 percentage points were 30, 33, and 36, respectively. Therefore, according to the present results, it is possible to identify people in the perception of physical fitness and, if necessary, take solutions for those people who have a low perception of physical fitness.

    Keywords: Physical Fitness, Body Image, Physical Self-concept, Normativeization
  • Amir Hamzeh Sabzi *, Fereshteh Golzadeh, Akbar Aghazadeh, Elaheh Heidarian Baei Pages 195-218

    The purpose of this study was to explain the correlational model Organizational Ethical Culture with professional ethics in sport coaches. 185 coaches from various sports were selected using simple random sampling method and completed the Organizational Ethical Culture Questionnaire and Professional Ethics Questionnaire of Sporting Coaches. The Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression model. So, respect to values and norms, coaching philosophy, humanistic relationship, interest to profession, applying collective wisdom and rule orientation were explained by the dimensions of Organizational Ethical Culture, respectively. The dimensions of Organizational Ethical Culture explained totally 11.9% of overall level professional ethics variance in sport coaches. With this in mind, in order to improve professional ethics, serious attention should be paid to the culture of organizational ethics.

    Keywords: Ethical, Cultural environment, Professional Ethics, norm
  • Tayebeh Moradipour, Reza Nikbakhsh *, Abalfazl Farahani, Ali Mohamad Safania Pages 219-242

    The purpose of this study was to evaluation of the sports fan's enthusiasm model in Iranian Women's Basketball. The present study was a correlational description based on structural equation modeling and was applied in terms of purpose. The statistical population of the study was the fans of the Iranian Women's Basketball Premier League. Due to the uncertainty of the number of fans, according to Morgan's table, the statistical sample size was 384 people and selected as the statistical sample. In this study, the fans' enthusiasm, intention to refer, and intention to buy, identification with the team and the expression of emotions, and positive emotions questionnaires were used. The results of structural equation modeling showed that positive emotions on participation management, socially desirable behaviors and performance tolerance in sports fans, identifying with the team on participation management, socially desirable behaviors and performance tolerance of sports fans and showing emotions on participation management, desirable behaviors Social and performance tolerance and participation management and socially desirable behaviors and performance tolerance had a significant effect on purchase intention. Participation management was significant with negative intention to refer and the effect of socially desirable behaviors with positive intention to refer were significant, it can be seen that factors such as engaging emotions, managing participation, and aligning the identities of the fans and their favorite team plays a significant role in the enthusiasm of the fans and also the continuation of this process.

    Keywords: Spectators, Loyalty, Basketball, Premier league
  • Soosan Rasouli, Jafar Barghi Moghadam *, Mohammad Rahim Najafzadeh, Hamid Janani Pages 243-268

    The purpose of this study is to Designing Model Ethical decision-making of Physical Education Teachers of East Azarbaijan Province on Social Values. This is an applied, descriptive- analytical and Survey study. The he statistical population of the study was all physical education teachers in East Azerbaijan province. According to Kregsi and Morgan table, a sample of 384 was selected using Random-cluster sampling. The data were collected by ethical decision-making Questionnaire and social values questionnaire. The results showed that social values and its components have a positive and significant effect on the moral decision of physical education teachers. Despite the many factors that influence ethical decision making, the variables of responsibility, justice, fairness, and empathy with others go through professional ethics, and the more sensitive physical education teachers are to professional ethics, the better they can make ethical decisions.

    Keywords: Ethical, decision-making, Social Values
  • Elahe Siavashi, Ali Heirani *, Ehsan Zareian Pages 269-286

    The aim of this study was to investigate the employment of working memory in participatory dyad training on learning forehand table tennis skills of adolescent girls. Participants were selected convenience sampling form from 24 junior high school girls in Nahavand city and were randomly divided into two groups of low and high cognitive load. Both groups performed five sessions of participatory dyad training with their respective level of cognitive involvement that each session consisted of 20 sets of 3-minute with a 1-minute rest time between sets. The performance of table tennis forehand was measured in the pre-test, post-test, retention and transfer stages. The results showed that both low and high cognitive groups showed significant progress from pre-test to transfer; Also, the high cognitive group performed better in the post-test, retention and transfer stages than the low cognitive group. Therefore, high cognitive load during the participatory dyad training facilitates learning forehand table tennis skills.

    Keywords: Cognitive involvement, Dyad Training, Table tennis, Learning, Teenagers
  • Seyedeh Fariba Hosseini Ghavamabad Olya, Seyed Ehsan Amirhosseini *, Vali Nowzari Pages 287-312

    The purpose of this study was to develop a model of individual-psychological and cultural factors affecting succession in the Deputy of Physical Education and Health of the Ministry of Education.The present study is applied in terms of purpose and was conducted by a combination of quantitative and qualitative methods and in the framework of descriptive-survey research.The statistical population is 15 experts and in the quantitative section, all managers and experts of physical education and health.The Ministry of Education and the General Directorate of Health were subordinated to 400 people based on stratified random sampling using the Cochran's formula.The research instrument was a researcher-made questionnaire obtained by Delphi method, which included 27 factors affecting the development of succession breeding, the validity of which was confirmed by 10 male experts and its reliability was confirmed by Krubach alpha test (α=0.93).Data analysis by Delphi method and regression path analysis and bootstrap procedure has been used for significance and path coefficients have been used to determine the effect. Also, convergence and differential method has been used to measure validity with pls software. Based on the findings and opinions of experts, the calculated model of succession management system includes five themes of systemic cultural, bedrock, individual-psychological factors, organizational factors, process factors and 27 sub-indicators.It can be said that creating a cultural context, establishing a system of talent management and strengthening meritocracy in the framework of training and development of skills and using a performance appraisal system will greatly contribute to the development of succession breeding.

    Keywords: Physical Education, Succession, Ministry of Education
  • Saeed Ariapooran *, Sayed Valiollah Mousavi Pages 313-336

    COVID-19 has caused psychological problems in athletes. The aim of this study was to investigate the prevalence of Corona Disease Anxiety (CDA) and the role of sport mindfulness and mental toughness in predicting it in bodybuilding athletes. The research method was descriptive-correlation. The statistical population of this study consisted of all bodybuilding athletes in Malayer, from which 267 athletes were selected by convenience sampling method. The CDA, Sport Mindfulness and Mental Toughness scales were used to collect the data. Pearson correlation and stepwise regression were used to analyze the data. The results showed that 40.82% of bodybuilding athletes had moderate to severe CDA. The results of stepwise regression showed that sport mindfulness (refocusing) and mental toughness (control and challenge) played a significant role in predicting CDA. According to the results, sports psychologist's attention to psychological problems, especially CDA in bodybuilding athletes in the COVID-19 outbreak is necessary to be able to provide the necessary planning for psychological training based on sport mindfulness and mental toughness to reduce CDA.

    Keywords: Bodybuilders, Corona Disease Anxiety, Mental toughness, sport mindfulness
  • Azam Fathizadan *, Nazli Ilchizadeh Pages 337-354

    The purpose of this study was to examine the similarity and/or differences of underlying mechanisms of physical and mental practice. For this purpose 60 person were participated in this study which randomly divided into three physical practice, physical practice and mental part practice, and physical practice and whole mental practice groups. The goal task in this study was a gymnastic routine. It was argued that if physical practice and mental practice have similar underlying mechanisms then mental part practice should be more effective for learning this task than whole mental practice. According to the grouping, participants practiced the task for two days (40 trials each). 72 hours later retention test was performed. Results showed that the mental part practice was more effective for learning this task than mental whole practice and performance of this group was lower than pure physical practice group. These results showed the similarity of underlying mechanisms of physical and mental practice.

    Keywords: Physical Practice, Mental Practice, Gymnastic